پرتال مشتریان ایده
 شاخه های اخبار
(28)اخبار ایده (3)آزمون (2)یادگیری الکترونیکی (80)مقاله (2)مفاهیم و اصطلاحات (4)مدیریت عملکرد (4)مدیریت آموزش (28)منابع انسانی (1)WFH (2)دور کاری (1)اخلاق حرفه ای (1)مدل گانیه (1)يادگيری اثربخش (1)دلبستگی شغلی (1)دکتر سعید سپهری (1)کتاب استاندارد بین المللی (1)simple wikipedia (1)wikipedia (1)ویکی پدیا (1)ویکی پدیا ساده (1)پسا کرونا (1)کرونا (1)یادگیری مادام العمر (1)LMS (1)سامانه یادگیری الکترونیکی (1)رفتار حرفه‌ ای (1)رفتار حرفه‌ ای در کار (1)اعتیاد به کار (1)انزوا در زمان دور کاری (1)ایده (1)دانش بنیان (1)یادگیری خودگام (1)ROI (1)معرفی کتاب (1)شناسه یکتای پشتیبانی (3)Adobe Connect (2)اپ ایده (1)اپلیکشن موبایل ایده (1)شهروندی دیجیتال (1)مدیریت استخدام (1)جلسات بازخور (2)عادت‌های موفقیت (9)یادگیری (17)آموزش (3)BIGBLUEBUTTON (1)سازندگی (1)سازنده گرایی (2)آزمون الکترونیکی (1)طراحی آزمون (1)جلسات بازخورد (2)فناوری (1)بیگ بلو باتن (1)Flash (1)فلش (6)آموزش الکترونیکی (1)اصلاح قانون چک (1)تحول چک (2)تغییر قرن (1)سال 1400 (1)Virtual Reality (3)واقعیت مجازی (2)یادگیری ترکیبی (1)یادگیری تلفیقی (2)تغذیه سالم (2)SMART (1)اهداف SMART (1)مدل های شایستگی کارکنان (1)Blockchain (1)بلاک چین (1)Portfolio (1)پورتفولیو (1)توانمندسازی کارکنان (1)خلق توانمندی (1)مدیر منابع انسانی (1)ویژگی‌های مدیر منابع انسانی (1)هدایت گر خوب (1)My Idea (1)Blended Learning (1)بازاریابی خدمات بانکی (3)تکنولوژی (1)Virtual Realit (1)Micro-learning (1)میکرولرنینگ (1)1400 (1)ادوب کانکت ۱۱ (1)هدایتگر خوب (1)اشتباه رایج مدیران (1)بدفهمی نیروهای منابع انسانی (1)اشتباهات همکاران تازه کار (1)VR (1)بانکداری اسلامی (1)دوره الکترونیکی (1)mentoring (2)منتورینگ (1)موسسه عالی آموزش بانکداری ایران (1)نرم افزار پرتال مراکز آموزش (1)کانال یوتیوب ایده (1)ریسک سازمانی (1)آموزش آنلاین (1)نرم افزار مدیریت آموزش (1)CIRO (1)ارزشیابی آموزش (2)ارزیابی امنیتی محصول (1)بودجه بندی (1)بودجه ریزی (2)اثر بخشی آموزش (1)Journal Clubs (1)ژورنال کلاب (1)آموزش کارکنان (3)ایزو 10015:2019 (1)کوچینگ سازمانی (1)ریسک (1)ریسک عدم سرمایه گذاری در آموزش (1)آموزش اعضای هیات مدیره (1)افتا (1)مرکز مدیریت راهبردی افتا (1)جدول تقسیم کار (1)جریان کار (1)افزایش بهره وری (1)boot camp (1)بوت کمپ (1)مدل شایستگی (1)توسعه فردی (1)انگیزه_کاری (1)شیوه یادگیری (1)اپ موبایل (1)سبک یادگیری (1)سبک یادگیری وارک (1)دسته‌بندی نشده (1)نگهداشت کارکنان (1)الگو_طراحی (1)طراحی_آموزشی (1)سال_نو
RSS Feed
اخبار
دی
۰۹
اصول طراحی آزمون های الکترونیکی
ارسال شده توسط hkh در ۰۹ دی ۱۳۹۹ ۱۰:۴۱ قبل از ظهر

تخصیص زمان شروع پایان آزمون در سامانه

برای اینکه فراگیران آزادی عمل کمتری داشته و برای پاسخگویی درگیر محدودیت زمانی باشند تا از حواس پرتی ها و تلاش برای تقلب در آزمون منصرف شوند ، تخصیص زمان شروع و پایان و دادن مهلت پاسخگویی برای سوالات بسیار مفید و تاثیرگذار خواهد بود. پس هیچگاه زمان شروع پایان آزمون را چیزی غیر واقعی و طولانی مدت تنظیم نکنید .

استفاده از قابلیت نمایش تصادفی سوالات

سعی کنید تعداد سوالات بیشتری در هنگام طراحی آزمون آنلاین وارد سامانه کنید و در انتها از نمایش تصادفی سوالات استفاده کنید.

در هنگام طراحی آزمون آنلاین

الف: در سوالات چهارگزینه‌ای :

  1. هر یک از این سوالات باید یک موضوع مهم را تحت پوشش قرار دهند .
  2. در هنگام به کار بردن عبارت منفی، در صورت سوال بهتر است در زیر عبارت منفی خط بکشید .
  3. از به کار بردن عبارت هایی مانند (( همه موارد )) یا (( هیچکدام )) و یا غیره تا حد امکان خودداری کنید .
  4. سوالاتی که طراحی می کنید سعی کنید مستقل از دیگر سوالات باشند .
  5. تا حد امکان از آوردن سوالات گمراه کننده در آزمون پرهیز کنید .
  6. در هنگام طرح سوال به سطح درک و فهم فراگیران تان توجه کنید و سعی کنید در سطح فهم عام کلاس سوالاتتان را تنظیم کنید.
  7. اندازه و طول گزینه درست در سوالات باید تغییر کند، تا باعث نشانه گذاری فراگیر برای یافتن پاسخ های صحیح نشود .
  8. اگر سوالی را به صورت جای خالی می خواهید بپرسید بهتر است آن جای خالی را در تنه سوال قرار داده و همچنین عبارتی که می خواهید حذف کنید بهتر است از مفاهیم مهم و همچنین ارزشمند آن جمله یا عبارت باشد .
  9. در سوالات چهار گزینه ای باید سوالات تان را از محتوای اصلی کتاب درسی طراحی کنید و برای طراحی سوالات از پاورقی‌ها ، مقدمه ، حذفیات و همچنین از بخش های مطالعه آزاد کتاب استفاده نکنید .

ب ) در سوالات کامل کردنی یا کوتاه پاسخ :

  • عبارتی که در سوال برای فراگیر حذف کرده اید بهتر است از مفاهیم مهم و با ارزش جمله یا عبارت هدف باشد .
  • اگر از سوالات جای خالی استفاده می کنید ، سعی کنید در صورت سوال بیش از یک جای خالی قرار ندهید .
  • بهتر است کلمه یا عبارتی که حذف می کنید در اواسط یا انتهای عبارت باشد و از ابتدای عبارت نباشد .
  • در این گونه سوالات از به کار بردن متن هایی که در چند جای کتاب به صورت مشابه وجود دارند پرهیز کنید . به طوری که منظورتان به طور صریح برای فراگیر مشخص باشد و آن جای خالی تنها با یک کلمه خاص و مشخص تکمیل شود .

ج ) در سوالات تشریحی و انشایی :

    • سوالاتتان را با عباراتی دقیق ، گویا و به دور از ابهام زایی برای فراگیران مطرح کنید، زیرا در این گونه سوالات اگر فراگیر دچار سوء برداشت در فهم سوال شود ؛ ممکن است پاسخ نادرست را برای این سوال به صورت کاملاً درست و دقیق ( اما از سوالی دیگر ) بیان کند و چون از دقت پاسخ خود اطمینان داشته برای اصلاح پاسخ هیچ تلاشی نخواهد کرد و ذره ای به پاسخ خود شک نخواهد داشت.
  • قبل از اینکه بخواهید سوالی را در آزمون قرار دهید ابتدا برای خود مشخص کنید چه چیزی را می‌خواهید از فراگیر بپرسید و اندازه بگیرید.
  • به فراگیران سوال انتخابی در آزمون آنلاین ندهید. زیرا این کار باعث بی ارزش شدن سوالات برای فراگیر شده و از طرف دیگر موجب وقت گرفتن زیادی از شما برای تصحیح سوالات می‌شود .
  • سوالات خود را به گونه ای تنظیم کنید که برای دانش‌آموز حاوی توضیح کافی از آنچه که نیاز است بیان کند باشد به عبارت دیگر می توان گفت سوالاتتان را گنگ رها نکنید .

نکات ادبی و دستور زبانی طراحی آزمون آنلاین

  • در هنگام طراحی سوالات آزمون آنلاین سعی کنید غلط املایی نداشته باشید .
  • طرز نوشتن سوالات تان باید برخلاف چت های شما در فضای مجازی باشد .
  • کلمات به صورت کاملا رسمی و تحت قوانین نوشتاری صحیح باید نوشته شوند.
  • از علائم نگارشی نشانه ها و غیره در طراحی سوالات آزمون آنلاین به درستی باید استفاده شود
  • از جملاتی کوتاه و روان در صورت سوال استفاده کنید .

نکات فنی و اصولی طراحی آزمون آنلاین

      • اگر از سیستم نمایش تصادفی سوالات نمی خواهید استفاده کنید ، سعی کنید سوالاتی که در آزمون آنلاین قرار داده اید از آسان به سخت تنظیم شود .

      • به قول عامیانه لطفا گربه را دم حجله نکشید، زیرا هنگامی که فراگیران ببینند سوالات ابتدایی بسیار سخت هستند از ادامه امتحان ترس و واهمه پیدا می‌کنند، که این اضطراب در نتیجه باعث می‌شود در نحوه پاسخگویی آنان به سوالات آزمون تاثیر منفی بگذارد .

      • این را به خاطر داشته باشید ، هر سوالی که در آزمون قرار می دهید بهتر است یک هدف آموزشی مستقل را مورد ارزیابی قرار دهد

      • در هنگام طراحی آزمون آنلاین مقدار بارم و نمره ای که برای هر یک از سوالات اختصاص می دهید، باید با میزان جوابی که فراگیر لازم است در پاسخ بیان کند، تناسب و هم خوانی داشته باشد .

      • دقت کنید متن سوالات قبلی پاسخی برای سوالاتی که می نویسید نباشد .
      • هنگامی که سوالات را آماده می‌کنید ، بودجه بندی سوالات تعیین شده برای کتاب درسی را رعایت کنید .
      • در طراحی سوال بهتر است به متن اصلی دروس توجه شود .
      • سوالاتی که در طراحی آزمون آنلاین تان استفاده می کنید باید از لحاظ علمی درست و صحیح باشند .
      • در هنگام طراحی سوالات آزمون ؛ حیطه شناختی را رعایت کنید .
      • سعی کنید تا جایی که امکان دارد از سوالات قبلی‌تان استفاده نکنید ، بلکه سوالات جدیدی طراحی کنید و در آزمونهای تان از این سوالات جدید استفاده کنید .

      • مدت زمانی معقول برای امتحان در نظر بگیرید . توصیه می کنیم سطح علمی نرمال کلاس را مد نظر داشته باشید و با اختصاص دادن زمان کوتاه به امتحان از دانش‌آموزان متوسط و ضعیف فرصت پاسخگویی به سوالات را سلب نکنید .

      • اگر طراحی آزمون آنلاین تان را به صورت مفهومی انجام داده اید و سوالاتی که به کاربر داده اید نیاز به تفکر و فهم بیشتری دارد ، قاعدتاً زمان بیشتری باید برای امتحان و درنتیجه فرصت پاسخگویی به سوالاتتان را در نظر بگیرید .

      • قبل از اینکه آزمون آنلاین خود را منتشر کنید ، یک بار دیگر تمام سوالات را مرور کنید تا اگر مشکلی در فهم سوالات یا ایراد دیگری وجود داشت از آن آگاهی یافته و آن موارد را اصلاح کنید .

      • در هنگام طراحی آزمون آنلاین سعی کنید تعداد سوالات کوتاه پاسخ و سوالات تشریحی که در آزمون به کار می‌برید متناسب باشند .

      • سوالاتی که در امتحان قرار می‌دهید باید بتوانند اهداف آموزشی عنوان شده برای آن درس را ارزیابی کنند . پس برای سوالاتی که در آزمون قرار می‌دهید برای خود دلیل قابل قبولی ارائه کنید .

      • سوالی که تنظیم می‌کنید باید برای همه دانش‌آموزان القا کننده یک مفهوم باشد و باعث سوء برداشت از متن سوال نشود .

      • در سوالات تشریحی بهتر است انتظار خود را از فراگیر در صورت سوال بیان کنید و اگر لازم دارید میزان دقت پاسخ مورد انتظار خود را از پاسخ های فراگیر در سوال عنوان کنید .

      • از به کار بردن کلمات منفی در منفی برای سوالاتتان خودداری کنید .

      • سوالات خود را به گونه‌ای طراحی کنید که اگر همکار شما آن سوالات را ببیند، با شما اختلاف نظری چه در متن سوال و چه در جواب صحیح سوال نداشته باشد .
      • در هنگام طراحی آزمون آنلاین، سوالاتی که در آزمون قرار می‌دهید باید تمامی فصول کتاب را بتواند به طور منطقی و اصولی تحت پوشش خود قرار دهد .
      • بهتر است که متن صورت مسئله یا سوالاتی که برای آزمون تنظیم می کنید، از پاسخ آن طولانی تر نباشد .
      • از بیان نمودن توضیحات غیر ضروری و ناکارآمد در متن سوال آزمون، خودداری کنید .
      • اگر در آزمون می‌خواهید تصویری به کار ببرید چه در صورت سوال و چه در گزینه های سوال، بهتر است تصاویر کیفیت مطلوبی داشته باشند و از یکدیگر به راحتی قابل تشخیص و تمایز باشند، تا در هنگام پاسخ گویی فراگیران نیز دچار مشکل نشوند .

    • اگر در سوالی می خواهید از ویس یا صدایی استفاده کنید، بهتر است در محلی بدون پارازیت و مزاحمت صدای خود را ضبط کنید و سپس یک بار با دقت آن صدا را گوش کنید . اگر به خوبی تمام کلمات به صورت واضح و روشن ادا شده بود آن را در آزمون قرار دهید در غیر این صورت آن را دوباره ضبط کنید .

  • اگر می خواهید از فراگیران خود در پایان آزمون فایل پروژه هایشان را بگیرید، در هنگام طراحی آزمون آنلاین ابتدا نوع فایل مورد نظرتان را در صورت سوال اعلام کرده و سپس برای یکپارچگی از همه بخواهید آن فایل را فشرده کرده و سپس در روی سامانه بارگذاری کنند .

نوشته اصول طراحی آزمون های الکترونیکی اولین بار در مجله تخصصی آموزش و توسعه منابع انسانی ایده. پدیدار شد.


ادامه مطلب »



اسفند
۲۱
قابلیت تصدیق هویت شرکت کنندگان در آزمون غیرحضوری
ارسال شده توسط hkh در ۲۱ اسفند ۱۳۹۸ ۰۸:۵۵ قبل از ظهر

استفاده از ابزارهای غیرحضوری در کنار قابلیتهای مثبت فراوانی که دارند، دغدغه هایی را هم برای بهره برداران خود به همراه می آورند. نرم افزارهای یادگیری و آزمون الکترونیکی ایده نیز از این نگرانی ها مستثنا نیستند و تیم ایده همواره به دنبال راهکارهایی در جهت رفع یا کاهش این موانع می باشد.

بخشی از این دغدغه ها در خصوص امنیت و اطمینان از مقاومت نرم افزارهای تحت شبکه در مقابل نفوذ و حملات احتمالی می باشد که در این حوزه ایده با پایش و تلاش مداوم، راه های آسیب پذیری را برطرف نموده و موفق به کسب قبولی در آزمونهای متعدد امنیتی و نمود بلوغ امنیتی نرم افزارهای دانش بنیان خود شده که نمونه ای از آن اخذ گواهی امنیتی افتا از سازمان فناوری اطلاعات ایران است.

نگرانی مهم دیگر که وجود دارد جلوگیری از سواستفاده و اصطلاحا تقلب به خصوص در آزمونهای غیرحضوری می باشد. در این خصوص قابلیت های متعددی در تولید پرسشنامه و کنترل نحوه پاسخ دهی در سامانه آزمون الکترونیکی ایده پیش بینی شده است ولی یکی از مسائلی که باعث میشود اعتماد برگزارکنندگان به آزمونهای از راه دور محقق نشود اطمینان از این مسئله است که شرکت کننده، مطمئنا فرد مورد نظر باشد.

در این خصوص پیش از این قابلیتهایی نظیر استفاده از OTP جهت ورود به سامانه در نرم افزارهای ایده، پیش بینی شده بود و اکنون در جدید ترین نسخه آزمون الکترونیکی قابلیت ثبت تصویر کاربر با استفاده از دوربین موبایل در اپ و استفاده از وبکم در نسخه وب، آماده بهره برداری شده است. به این وسیله و با تنظیماتی که در اختیار مدیر آزمون است، این امکان فراهم است که در آغاز و انتهای آزمون و به دفعات مثلا هر سه دقیقه یک بار حین آزمون تصویر پاسخ دهنده ذخیره و متعاقبا جهت تصدیق هویت فرد مورد استفاده قرار گیرد.

امید است تلاشهای مجموعه ایده به رشد و تعالی کارکنان، مدیران و نهایتا سازمانهای کشور عزیزمان یاری رساند.

نوشته قابلیت تصدیق هویت شرکت کنندگان در آزمون غیرحضوری اولین بار در مجله تخصصی آموزش و توسعه منابع انسانی. پدیدار شد.


ادامه مطلب »



اسفند
۱۰
آموزش مجازی در پی شیوع کرونا
ارسال شده توسط hkh در ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ ۰۹:۳۵ قبل از ظهر

به دلیل شیوع ویروس کرونا و حضور بیشتر در منازل، بهترین زمان برای بهره گیری از دوره های مجازی و کلاس های غیرحضوری می باشد.

برای حفظ سلامتی شما پیشنهاد ایده استفاده از دوره های مجازی برای سازمان ها می باشد. برای برگزاری دوره یا استفاده از نرم افزار یادگیری الکترونیکی از طریق این لینک با ما تماس بگیرید.

سلامت و پیروز باشید

نوشته آموزش مجازی در پی شیوع کرونا اولین بار در مجله تخصصی آموزش و توسعه منابع انسانی. پدیدار شد.


ادامه مطلب »